søndag 11. oktober 2009

Hvordan måle sukker?

Du kan måle sukkerinnholdet med to typer instrumenter. Det dølle oechlevekt/hydrometeret, som måler sukkerinnholdet ift hvor høyt det flyter på satsen.

Også har du det kule Brixometeret. Brixometeret er derivert fra NASAs romprogram, nemlig fra det ikke så ukjente astrometeret. Derfra var veien kort til Brixometeret, som måler sukkerinnhold ved å dryppe et par dråper sats på glassplaten, hvorpå man leser Brix-verdien på lysflaten. Man får da opp en delingsstrek påen skala som indikerer Brix-verdien.


For en rødvin, er ideel Brix-verdi rundt 23. Når gjæringsprosessen er klar, vil dette KUNNE gi et alkoholnivå p 12-13 % (se tabell nedenfor), hvilket er perfekt. Min første sats hadde Brix-verdi på 17, som ikke var så verst, men ikke nok til å gi mer enn en 7-8 % i alkoholverdi. Druesats nummer to, som kun ga meg ca 5 kg druer, hadde en Brix på 14, og følgelig måtte jeg tilsette relativt mere sukker, ca 250 gr.

Brix-----Alkohol

18---------9.90
19--------10.45
20--------11.00
21--------11.55
22--------12.10
23--------12.65
24--------13.20

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar